четверг, 30 января 2014 г.

Батьки і діти: конфлікт поколінь

Батьки і діти: конфлікт поколінь Конфлікти можуть підстерігати на кожному кроці. Від них ніхто не застрахований. Навіть якщо сім´я ідеальна, допускається виникнення всіляких непередбачуваних ситуацій, в яких доведеться розбиратися. Батьки і діти часто мають суперечливі відносини. Як же цього уникнути і не допустити конфлікту? Сім´я - соціальний інститут, в якому велике значення відіграє особистісний простір. Батьки і діти часом не усвідомлюють, що порушують його. Саме тому на цьому грунті і виникають різні негаразди. Вони належать до різних поколінь, отже, мають різну психологію. Абсолютного розуміння просто бути не може.

Привід для сварки

Часом батьки і діти не можуть знайти спільну мову. Хтось постійно намагається наполягти на своєму, забуваючи про те, що з думкою оточуючих також потрібно рахуватися. Діти завжди відчувають тиск з боку дорослих. Звичайно ж, їм це не подобається, вони починають чинити опір, що призводить до впертості і непослуху. Досить часто батьки не можуть пояснити конкретну причину того чи іншого свого вчинку, коли щось вимагають або забороняють. У всіх випадках необхідно знайти час, щоб провести розмову з дитиною, ясно викласти всі причини заборон і обгрунтувати вимоги. У сім´ї повинні бути нормальні стосунки, інакше кому тоді потрібна така сім´я?

Спільне проведення часу

Обов´язково потрібно виходити з дитиною на прогулянку, грати з нею і розмовляти. Ще одна можлива причина конфлікту, з якою можуть зіткнутися батьки і діти - обмеження волі. Не потрібно забувати про те, що дитина є самостійною особою. Дитина дорослішає, і з цим доведеться змиритися. Психологи виділяють кілька етапів. Перший - коли малюк перебуває у віці до трьох років. Він постійно вередує, поводиться вперто і не хоче ні на що погоджуватися. Ще один критичний вік - сім років. Тут також можна спостерігати нестриманість і неврівноваженість. І третій етап - підлітковий вік, коли поведінка дитини носить негативний характер. Працездатність зменшується, а інтереси постійно змінюються. У цей час батькам дуже важливо поводитися правильно, інакше проблем уникнути не вдасться.



Еталон поведінки

Коли малюк тільки з´являється, то його родина відразу ж стає для нього якимось еталоном поведінки. Саме всередині даного інституту він набуває всі необхідні якості, якими в подальшому і буде керуватися. Крім цього дитина намагається зрозуміти й усвідомити способи поведінки в конфліктних ситуаціях, які демонструють дорослі, самі того не помічаючи. Батьки і діти повинні постаратися звести проблемні ситуації до мінімуму. Потрібно вміти вибачатися і просити вибачення, а також визнавати свої помилки щодо дітей.

Почуття комфорту

Поки дитина перебуває в юному віці, батьки встановлюють для неї захист та обмеження, в яких їй буде комфортно і безпечно. Малюкові необхідно почуття того, що він є центром уваги, і все робиться саме для нього. Однак у міру дорослішання малюка батькам потрібно докласти зусилля, щоб перебудувати егоїстичну природу свого чада. Але вимагати беззаперечного виконання своїх вимог також не можна. Таким чином, батьки просто залякують дитину, віддаляючи її від себе.

Батьківська позиція

Не потрібно вдаватися до крайнощів. Дитина - особистість, у якої є право на своє власне дитинство. Це її життя. Вона вправі самостійно здійснювати помилки і робити дурниці. Батьки не зможуть завжди її від цього огороджувати. Самостійність теж має бути присутня. Постійні скачки настрою також варто брати до уваги. Будь-яка критика сприймається малюком як нелюбов до себе. Деякі речі, звичайно, потрібно контролювати, однак не так серйозно як раніше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий